Ruitersport Centrum Zutphen
Paardenwelzijn
Aangezien Manege Zutphen het paardenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan, zijn er elk jaar een paar weegmomenten voor de ruiters om een beter inzicht te krijgen in wie het beste op welke maat pony/paard kan rijden. Door de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) is er een schema vastgesteld voor een maximum gewicht van ruiters op de diverse maten pony’s en paarden. Na de vakantie maken de meeste kinderen een enorme groeispeurt door, en is het voor de pony’s belangrijk om te weten of ze nog op een A, B, C, D, of E pony passen of dat ze er misschien wel aan toe zijn om over te stappen naar een paard of naar een groter paard. Daarom houden wij regelmatig een aantal weegmomenten per jaar, voor ruiters om vast te stellen op welke maat pony of paard het aankomende jaar weer heerlijk gereden kan worden! Het gaat als volgt : Het wegen gebeurt in een afgesloten ruimte zonder toeschouwers. Ouders zijn uiteraard welkom om erbij te zijn. We zullen er discreet mee om gaan. Wil je het niet voor je eigen les, dan mag je contact opnemen voor een ander moment. Het weegmoment is met rijkleding en cap. Voor gevorderde ruiters rekenen wij een maximum van 90 kilo. We gaan hierbij uit van een gezond BMI, uitgaande van leeftijd, lengte en gewicht. Je kunt op het Internet via Google je BMI makkelijk berekenen. We sturen niemand gelijk weg en oordelen niet over de reden of oorzaak van een bepaald gewicht. We weten dat het een gevoelig onderwerp is, maar dat zou het niet moeten zijn. De meeste van onze paarden en pony’s zijn 15 +, werken keihard, zijn super braaf en goede leermeesters. Het gaat om het welzijn van onze dieren waar we nog heel lang mee willen samenwerken! We hopen dan ook op jullie begrip en medewerking. Ieder paard en pony heeft een eigen gewichtslimiet, gebaseerd op bouw, hoogte, leeftijd, conditie en evt. blessures uit het verleden. Op dit moment mogen beginnende ruiters echter maximaal 75 kilo wegen, aangezien de beginners-paarden Tupsa en Fly zijn. We hanteren dit maximum voor onze oudere paarden omdat beginnende ruiters het ritme nog niet hebben om met de beweging van het paard mee te gaan, waardoor de rug van het paard extra belast wordt. We hangen een lijst in de kantine met het maximale gewicht per pony/paard, gebaseerd op bovengenoemde condities.
Het kan voorkomen dat er door extreme weersomstandigheden, zowel in binnen of buitenbak, voor de veiligheid van uw kind of het welzijn van het paard, besloten wordt dat er niet of korter gereden wordt. Dan vindt er een theorieles (of een gedeelte) voor in de plaats. Dit is mee gerekend in het voordelige kwartaaltarief. Wanneer het vaker dan 1 a 2 x per kwartaal voor komt, kunt u er op vertrouwen dat wij ons best doen om een andere rij-oplossing te vinden, maar wij zijn van mening dat een keer theorie, zadels poetsen, leren vlechten of een pony wassen / goed verzorgen ook hoort bij een volledige paardenbeleving. Zo leren de kinderen ook dat het om een dier gaat en niet om een gebruiksartikel. Bij een temperatuur van meer dan 32 graden Celsius, gaan in verband met het dierenwelzijn, de rijlessen niet door. De paarden en pony’s hebben bij manege Zutphen de beschikking over een ruime weidegang en ruime loopstallen.
Er wordt gelet op het rijden met passende zadels. Jaarlijks worden de zadels nagekeken, gerepareerd en waar nodig opgevuld. Ook dit heeft te maken met dierenwelzijn.
Al bijna 15 jaar komt onze vaste hoefsmid Anthony Herfkens om de week op de manege en zorgt er voor dat alle paarden en pony's op tijd een pedicure behandeling krijgen. De pony's kennen hem inmiddels wel en Lillie laat ondertussen lekker haar hoofd rusten op zijn rug terwijl haar hoefjes gevijld worden.
Archief Archief