Ruitersport Centrum Zutphen
Archief 2023
10 januari 2023: Vandaag wordt alle TL verlichting in de rijhallen en stallen omgebouwd naar LED. Duurzamer en voordeliger!
Per januari 2023 gaat Kiky Bannink ons helaas verlaten. Ze heeft gekozen voor een werk/leerbaan in de zorg. We wensen haar veel succes en gaan haar missen in ons team. Zaterdag 6 januari 2023 zal haar laatste werkdag zijn.
Givernin 2000 - 16 januari 2023 Halverwege 2016 kwam je bij ons omdat je niet meer in de wedstrijd sport kon lopen maar nog wel lekker recreatief gereden kon worden. Het was een cadeautje dat we nog bijna 7 jaar van jouw 'reserve tijd' hebben mogen genieten. Met andere paarden in een wei vond je maar niks, maar wel graag op je eigen stukje naast de merries en zo ging het dan ook dagelijks. In de afgelopen jaren wel af en toe een peesblessure gehad, dat was haar zwakke plek, maar altijd er bovenop gekomen met rust en goede behandeling/diagnose van onze dierenarts. Tot nu. Alle oude peesblessures gingen opspelen en met 2 nieuwe aan 1 been moesten we helaas, in overleg met de dierenarts, tot de conclusie komen dat we haar niet meer pijnvrij gingen krijgen. Haar alleen op een weitje zetten met 2 pijnlijke benen op haar 23ste vonden we vanuit dierwelzijn geen goede optie. Liefde is ook loslaten en dat hebben we vandaag met pijn in ons hart gedaan. Ze is vredig ingeslapen. Dank je wel lieve Giv voor alle mooie jaren, je was een karakterpaard bij uitstek en hebt heel veel kinderen blij gemaakt. Lotte en familie Simons, bedankt dat jullie haar destijds aan ons toevertrouwd hebben.
17 januari 2023: Overlijden van Sjimmie. Negen jaar geleden is Sjimmie samen met grote broer Sjonnie aangenomen als wilde stalkat en vijf jaar geleden omgeschoold naar gezellige knuffel huiskat. Ze was de afgelopen dagen niet zo fit en werd twee keer behandeld door de dierenarts. Het mocht helaas niet baten. Vandaag is kleine Sjimmie vrij plotseling overleden. Ze heeft een heerlijk vrij katten leven gehad maar ik ga haar heel erg missen. Irene.
30 maart 2023. Brownie mag met pensioen. We hebben besloten Brownie uit de lessen te halen. Hij heeft weer een terugval gekregen met zijn gewicht ondanks dat hij al een jaar stevig bijgevoerd wordt met seniorus slobber en heeft nu al een paar keer wat last van darmkrampen gehad. Daarnaast merken we dat hij ook geen zin meer heeft in de lessen en zijn looplust helemaal kwijt is. We zijn er niet van om een paard vooruit te moeten schoppen of slaan dus mag hij lekker gaan grasmaaien! Brownie is 25 jaar
KARIM. Op 17 februari 2017, na 8 jaar trouwe dienst, is 25 jarige Karim verhuisd naar de Stichting Manegepaarden pensioenfonds (thans gevestigd in Essen, Belgie) om van zijn rust te genieten. Hij wordt daar “Kareltje” genoemd. Hij was het eerste paard dat wij kochten voor de manege in Baak in 2009. In april 2023 kregen we een update van de stichting: Hij is nu 31 jaar! Ter ondersteuning van zijn gezondheid krijgt hij acupressuur.
SKIP. Vanaf februari 2023 is de buurkat Skip ook op kamers gaan wonen. Sinds we een kattenluik hebben is hij bij Tommie ingetrokken. Volpension in ruil voor het vangen van ratten en muizen.
13 mei 2023. Overlijdensbericht Minthe. Met groot verdriet hebben we zojuist Minthe op stal moeten laten inslapen. Ze is in de loopstal uitgegleden, maakte daarbij een spagaat en brak haar rechter heup. We zijn intens verdrietig, ze was een super lieve, trouwe, veelzijdige pony en we gaan haar ontzettend missen.
16 mei 2023. Overlijdensbericht Brownie. Het zit hier allemaal even niet mee. Brownie was al met pensioen in de hoop dat hij weer wat vetjes op z'n lichaam zou krijgen. Helaas lukte dat niet, hij was de hele dag aan het eten, onbeperkt hooi, brok, 3 x seniorus, gras. Alles ging er gulzig in want hij had echt honger maar het leverde hem ook regelmatig darmkrampen op. Zijn spijsverterings gestel was zo slecht dat er niets bleef ' hangen' en hij steeds magerder werd, mede doordat hij ook cushing had. Vandaag gaf zijn lichaam het plotseling op en hebben we hem met spoed naar de dierenarts gebracht. Helaas konden ze niets meer voor hem betekenen en hebben we hem naar de eeuwige jachtvelden laten gaan. Dank je wel Brownie, voor de 10 jaar dat je bij ons was. Geb. 7-5-1998 - 16-5-2023.
8 mei 2023 Verbinding buitenbak met cross wei. Het begin is er! Negen jaar geleden was het al mijn wens om vanaf de buitenbak een doorsteek te maken zodat de pony's zelf vanuit de loopstal via de buitenbak naar de crosswei kunnen lopen. Dat scheelt enorm in arbeid met als voordeel: eerder buiten en later binnen. Eelco Koning (Bianca Koning) en Erwin Horselenberg hebben hard gewerkt, de palen zitten in de grond. Bedankt voor jullie hulp! Irene.
We gaan deze zomer RENOVEREN zodat we helemaal toekomst proof zijn! De manege sluit van 12 t/m 17 juni 2023. De datum voor de asbest renovatie van de lekke daken op de loopstal en kapschuur stal staat gepland! Omdat er dan niemand in de nabije omgeving mag zijn en we de boel ook weer startklaar moeten maken, zullen we voor deze klus een week dicht moeten. Het betreft de week van maandag 12 t/m zaterdag 17 juni 2023. Er zijn dan geen lessen en het terrein is afgesloten voor publiek ivm de veiligheidsmaatregelen ! De asbest daken worden vervangen voor nieuwe en er komen 35 zonnepanelen op. De ledverlichting is in december 2022 al in de rijhallen en stallen geplaatst. Tevens komt er een nieuwe deur in de kapschuur stal, wordt de boel lekker opgefrist en zal er binnenkort ook gestart worden met het plaatsen van houten omheiningen langs de buitenkant van het terrein. Iedereen die bij ons rijdt krijgt nog een persoonlijke app! Team Ruitersportcentrum Zutphen
2 juni 2023: BONNIE met pensioen. De situatie met 29-jarige Bonnie was voor ons geen houdbare zaak meer. Ze kan niet meer bij de kudde op de wei want ze raakt door de cushing al hoefbevangen van 3 happen gras. Daardoor moest Binky ook op het zand in de longeer cirkel en ontnamen we Binky de weidegang in de kudde die ze zo nodig heeft. We kunnen de longeer cirkel ook niet steeds bezet houden als zandpaddock. dus er moest een andere oplossing komen. Een tijd terug vroeg dressuur ruiter en jurylid Dennis Schurink of wij niet een leuk oud pony-tje hadden voor zijn nichtjes en neefjes tussen de 2 en 5 jaar om lekker mee te knuffelen en stapritjes mee te maken. Genoeg zandpaddocks op hun trainings stal, dus kan ze mooi als gezelschaps pony op het zand. Eén en één is twee. Vandaag hebben Dennis en Jeroen Bonnie opgehaald en een paar kinderen heel erg blij gemaakt. Hopelijk knapt Bonnie weer helemaal op en kan ze zo nog een paar jaartjes van haar pensioen genieten! 24 juli 2023: het gaat super met Bonnie en haar 4-jarige amazone. Bonnie staat heerlijk tussen de schaapjes in de wei onder de kastanjebomen en ze maken leuke ritjes. Bonnie is niet meer hoefbevangen.
ROMANA Romana in juni 2023 vijf jaar in dienst van Ruitersportcentrum Zutphen. Gefeliciteerd. Wij zijn blij met haar!
Op 25 juli 2023 slaagde Romana in 1 x voor haar aanhanger rijbewijs! Gefeliciteerd en veel veilige kilometers rijden met de trailer!
21 augustus 2023. Dag lieve Jumbo 2004-2023 Jumbo was de eerste pony die in 2009 gekocht werd voor de start van Ruitersportcentrum Baak. Eigenlijk was hij verkocht als 5 jarige New Forest spring pony van Nieuwmoods Patrick naar Denemarken, door Pieter Olthof maar hij was kreupel op de dag van transport en bleef dus op stal. Zodoende kwam hij bij ons terecht, samen met nog een stel pony's, en vond ik hem zelf stiekem ook errug leuk om te rijden. Al snel bleek dat hij voor de manege lessen iets te fanatiek en te talentvol was en is hij na een tijdje de fulltime lease ingegaan. Vijf jaar na aankomst bij ons kwam hij vrij uit de lease en heb ik hem verkocht aan Sari en haar 8 jarige zoon Lucas Nieuwenhuis, die hem na een paar maanden mee naar huis in Keijenborg hebben genomen. Wel met de afspraak dat ik hem terug kon kopen. Lucas en Anouk zaten met Jumbo in 2013 ook in ons springteam voor de FNRS spring competitie op de Horse Event in Ermelo, samen met Pablo en Freddy. Toen werden we het best springend Ruitersportcentrum van Nederland!! Vijf jaar geleden nam Sari kontakt op dat Jumbo zich het lazarus verveelde in de wei en te jong was voor pensioen, en vroeg of ik hem terug wilde kopen. Dat wilde ik zeker wel en bij thuiskomst ging hij gelijk de fulltime lease in met de toen 9 jarige fanatieke Britt van der Sanden. Haar beentjes kwamen net onder het zadel uit dus in het begin heeft Wendy hem nog een tijdje bij gereden. Al snel waren Britt en Jumbo een fantastisch setje en heeft Britt hem naar de M2 dressuur gereden. Vorig jaar is Britt overgestapt naar de paarden en least Boes nu fulltime. Isa Mees heeft hem toen overgenomen en heeft er nog een tijd heerlijke buitenritten mee gemaakt. Helaas raakte hij rond december 2022 geblesseerd aan z'n pees en moest een tijd herstellen. Doordat de genezing best lang duurde is Isa in gezamenlijk overleg gestopt met de lease. Bij de opbouw na de blessure in april 2023 waren we inmiddels gestopt met de lease en overgestapt op het excellent abonnement en was Jumbo voor Elize een hele geschikte kandidaat. Ze heeft er helaas niet heel lang plezier van mogen hebben want al snel bleek hij weer een gat in z'n pees te hebben. Het wilde maar niet genezen, dus werd besloten om lasertherapie te doen. Het zag er na zoveel weken laseren, stappen en koelen goed uit op de scan, dus weer opbouwen. Nadat hij bijna helemaal opgebouwd was, ging hij ineens weer heel erg kreupel lopen dus wéér Jeroen erbij gehaald met het scan apparaat. En het gat was wéér terug! Bij verdere controle kwamen we erachter dat hij zowel rechts als linksvoor een gat in z'n pees had en werd de prognose voor hem wel heel verdrietig. Om hem verdere pijn te besparen hebben we hem vandaag in laten slapen. We gaan z'n zachte hinnikjes ‘s ochtends missen in de stal. Sari, Lucas, Isa, Simone, Britt, Patricia en Elize heel veel sterkte. Irene.
1 september 2023 Romana wordt bedrijfsleider. Geheel in lijn van haar opleiding (bedrijfsleider Paardenhouderij) en dik verdiend door haar inzet en motivatie, wordt Romana per 1 september 2023 de allereerste bedrijfsleider van Ruitersportcentrum Zutphen! Ro zal de komende jaren verder ingewerkt worden in haar functie, zodat ze in de loop van de tijd steeds meer taken van Irene over kan nemen. Zo blijft de manege ook toekomst bestendig en kan Irene het wat rustiger aan doen.
23 augustus 2023 De zonnepanelen zijn aangebracht en aangesloten. Laat de zon maar komen!
VEULENTJES LES VOOR 5 EN 6 JARIGEN! Lekker een uurtje in een klein groepje met deskundige begeleiding vertrouwd raken met pony's. De kinderen gaan er ook op zitten maar het is niet speciaal gericht op het rijden zelf, die lessen zijn pas vanaf 7 jaar! De kosten zijn € 17,50. Er zijn twee veulentjes lessen in de herfstvakantie (oktober 2023) geweest. Die dagen waren een groot succes. Inmiddels wordt de veulentjesles elke eerste maandag van de maand gegeven, te beginnen in november 2023. Een veulentjesles kost € 17,50. Maandag 6 november is vol. Voor maandag 4 december kan er nog ingeschreven worden. Opgeven via de mail info@manegezutphen.nl of via de app bij Irene 06 51088218. BIXIE and FRIENDS Wegens het succes van de eerste BIXIE dag op 2 juli, organiseren we op zondag 5 november 2023 nog een keer een Bixie and friends wedstrijd voor de jongste ruiters en FNRS proeven voor ruiters die willen starten met FNRS proeven. Er is die dag extra begeleiding om te helpen bij de proeven en het klaarmaken van de pony's! Ben je tussen de 7 en 11 jaar en wil je (nog) een keer een Bixie proef rijden of boven de 12 jaar een FNRS proef proberen? Je kunt mee doen met de FNRS in de F1, F2 of F3 als je in de F3 maximaal 1 promotie punt hebt. Stuur dan een appje naar Irene op 06 51088218.
In september 2023 is de manege voorzien van een nieuwe houten omheining. De pony's kunnen nu zelf via de buitenbak langs de bomenrij over het pad naar de wei langs de oprijlaan lopen! Met dank aan Eelco Koning, Erwin Honselenberg en Schuurman Omheiningen B.V.
Ponykamp dagen (van 10.00 - 16.00 uur) in de Herfstvakantie: Dinsdag 17 oktober en donderdag 19 oktober 2023.
Als 7 jarige is Esmé van de Meerendonk op onze vorige locatie in Baak gestart met paardrijden en 10 jaar later loopt ze bij ons stage voor haar opleiding Bedrijfsleider Paardenhouderij aan de Aeres Barneveld. Hoe leuk is dat! Alle onderdelen komen voorbij. Het verzorgen van de stallen, rijden van paarden, leren lesgeven, toiletteren, de kinderen helpen poetsen en leren zadelen en het runnen van een wedstrijd secretariaat! Inmiddels werkt zij nu (sept.2023) bij ons als weekend en vakantie kracht.
Romana Addis. Romana kwam in 2018 bij RCZ, heeft per 1 juli 2022 een fulltime vaste aanstelling bij ons gekregen als allround medewerkster en gediplomeerd instructrice, slaagde voor het diploma bedrijfsleider paardenhouderij, en werd per 1 september 2023 bij ons aangesteld als bedrijfsleidster.
ZIEZO, Ruin, geboren op 16-06-2004. In augustus 2023 heeft Ziezo zichzelf dusdanig verwond dat hij een zeer pijnlijke einschuss heeft opgelopen (bloedvergiftiging, olifantbeen). Hij heeft tijd nodig om te herstellen en is tijdelijk onder- gebracht bij zijn vroegere eigenaresse Cheryl van CS sporthorses, die een goede band met hem heeft. Mocht hij weer helemaal opknappen, is er de mogelijkheid dat hij weer terug komt na de winter, want eigenlijk is hij met zijn 19 jaar nog hartstikke fit. Zo niet, dan gaat hij bij Cheryl lekker met pensioen. In oktober 2023 is Ziezo weer hersteld bij ons teruggekomen.
Clubkampioenen 2023 zijn geworden: Dressuur: Elena Terlouw Springen: Charlotte Niesink Allround: Xanté Croes. Van harte gefeliciteerd!!
Op 17 december 2023 zijn de clubkampioenen bekend geworden.
Archief Archief